Barion Pixel

KOKS - Faroe Islands Flavour

Poul Andrias Ziska - ** Michelin


« Vissza | Szerzők: Poul Andrias Ziska, Tim Ecott
  2022. május 16. 11:54

KOKS - Faroe Islands Flavour

Feröer-szigeteken a természet erői vesznek körül bennünket. Több mint ezer éve leginkább azt fogyasztjuk, ami helyben elérhető, a növényeket, állatokat és halakat, amelyek ebben a vadon élő környezetben élnek. Még ma is nagyon érezzük az évszakok finom mozgását, és az időjárás apró eltéréseit, amelyek befolyásolják, hogy egy adott napon mit tehetünk és mit nem.


Szakácsként a munkám attól függ, hogy milyen alapanyagokat találok, azok minősége pedig időfüggő – minél tovább utazik az adott alapanyag, annál jobban romlik annak minősége.

Áldás, hogy ezen a tizennyolc szigeten sehol sincs 5 kilométernél távolabb a tengertől, vizeink és levegőnk pedig a világ legtisztábbjai közé tartozik. Ez a létfontosságú frissesség és a sok helyben elérhető, természetes alapanyag kulcsfontosságú a főzésem során.

A feröeri ízek erőteljesek lehetnek, és egyesek számára kihívást jelenthet az olyan dolgok megevése, mint a vadon élő tengeri madarak. De ez a szigeti identitásunk része, és figyelemmel vagyunk az általunk fogyasztott lények természetvédelmi státuszára. A Koks-ban folyamatosan kísérletezem a feröeri ételkultúra legerősebb elemeivel. Ízeink, különösen húsban, halban és tengeri szárnyasban, erőteljesek. Ősi étkezési hagyományaink nagymértékben a szél által szárított és fermentált állati fehérjékre épülnek.

De szeretek kísérletezni is. A receptjeim a múltat öröklik, de ritkán hagyományosak. Feröer-szigetek nagyon gyorsan modernizálódott az elmúlt évtizedben, és szigeteink első Michelin-csillagának elnyerése, majd egy második (2019-es) elnyerése szerintem a feröeri élelmiszerkultúra és a kortárs, csúcskonyha közötti sikeres házasság elismerése volt. Ebben a könyvben remélem, meg tudjuk mutatni egy kicsit, milyen az élet ezen a zord, szélfútta helyen. Claes Bech-Poulsen fotógráfus – feltárja a Koks néhány legújabb ételét, de bemutatja a szárazföld és a tenger nyers szépségét is, ahol az étel született. Tim Ecott fejezetszövegei Feröer-szigetek történelmi szellemiségéből közvetítenek.

Ez a könyv elvezeti Önt az egyes szigetekre, és pillanatképet nyújt arról, hogy mit próbálunk Koksban csinálni. Remélem, hogy a szakácsok inspirációt kapnak a receptekből, és az általános olvasók jobban megértik, hogyan élünk ma itt. Legfőképpen remélem, hogy megragadja a szigetek lényegét teljes nyers erejében. Hacsak másképp nem jelezzük, ezek a receptek (50 recept) 4-6 személyre szólnak és egyesek a Koks első megnyitásától származnak, mások újak.
Remélem, hogy más szakácsokat is inspirálni fognak, akár az alapanyagok használatával, akár az ízkombinációkkal, akár a tálalási stílussal. 

Chef Poul Andrias Ziska

 

Photo: Claes Bech-Poulsen

 

 

 


Kosár

A rendeléshez jelentkezzen be.

Termékinformációk

Szerzők: Poul Andrias Ziska, Tim Ecott
Kiadó: Sprotin
Kategória: Chef, Szakácskönyv, Étterem, Konyhatechnológia, Alapanyag, Nyelv - Angol / English Books, Fermentálás / Fermentation
Kiadás éve: 2022
Forgalmazás kezdete: 2022. május 27.
ISBN: 9789997214713
Nyelv: Angol
Méretek: 25 x 34 x 3 cm
Súly: 2.27 kg
Oldalszám: 296
Ár (AKCIÓS): 34 990 Ft helyett: 30 990 Ft
Státusz: Raktáron

The Korean Kimchi Cookbook

The Korean Kimchi Cookbook

Kimchi az ázsiai kulináris színpad egyik sztárja. Ezek a kimchi receptek étvágygerjesztő módja annak, hogy több probiotikumot, vitamint és enzimet tartalmazó zöldséget adjon egészséges étrendjéhez.


The Elements Of Pizza

The Elements Of Pizza

Ebben a sokat várt szakácskönyvben Ken Forkish – a nagy népszerűségnek örvendő portland-i Artisan Pizza tulajdonosa, a Flour Water Salt Yeast c. könyv James Beard és IACP díjakkal kitüntetett írója, és az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb szaktekintélye, ami a sütést illeti, bebizonyítja, hogy a fantasztikus pizza minden otthon számára elérhető. 


Szerzők: Ken Forkish

Fish Butchery

Fish Butchery

A James Beard-díjas író és a kulináris játék megváltoztatója, Josh Niland visszatér a halbontás művészetének tökéletes útmutatójával, szakértői technikákkal és úttörő receptekkel, amelyek sürgős cselekvésre szólítanak fel a kulináris fenntarthatóság érdekében. 


Szerzők: Josh Niland

Modernist Bread at Home

Modernist Bread at Home

Sokat lehet nyerni a saját kenyérsütéssel. Fizikailag és szellemileg is kielégítő, kiút a kreativitás és az innováció számára, és egyszerűen megnyugtató (komolyan, van valami megnyugtatóbb, mint a meleg házi pirítós vajjal?).