KOKS - Faroe Islands Flavour
Poul Andrias Ziska - ** Michelin
Feröer-szigeteken a természet erői vesznek körül bennünket. Több mint ezer éve leginkább azt fogyasztjuk, ami helyben elérhető, a növényeket, állatokat és halakat, amelyek ebben a vadon élő környezetben élnek. Még ma is nagyon érezzük az évszakok finom mozgását, és az időjárás apró eltéréseit, amelyek befolyásolják, hogy egy adott napon mit tehetünk és mit nem.
Szakácsként a munkám attól függ, hogy milyen alapanyagokat találok, azok minősége pedig időfüggő – minél tovább utazik az adott alapanyag, annál jobban romlik annak minősége.
Áldás, hogy ezen a tizennyolc szigeten sehol sincs 5 kilométernél távolabb a tengertől, vizeink és levegőnk pedig a világ legtisztábbjai közé tartozik. Ez a létfontosságú frissesség és a sok helyben elérhető, természetes alapanyag kulcsfontosságú a főzésem során.
A feröeri ízek erőteljesek lehetnek, és egyesek számára kihívást jelenthet az olyan dolgok megevése, mint a vadon élő tengeri madarak. De ez a szigeti identitásunk része, és figyelemmel vagyunk az általunk fogyasztott lények természetvédelmi státuszára. A Koks-ban folyamatosan kísérletezem a feröeri ételkultúra legerősebb elemeivel. Ízeink, különösen húsban, halban és tengeri szárnyasban, erőteljesek. Ősi étkezési hagyományaink nagymértékben a szél által szárított és fermentált állati fehérjékre épülnek.
De szeretek kísérletezni is. A receptjeim a múltat öröklik, de ritkán hagyományosak. Feröer-szigetek nagyon gyorsan modernizálódott az elmúlt évtizedben, és szigeteink első Michelin-csillagának elnyerése, majd egy második (2019-es) elnyerése szerintem a feröeri élelmiszerkultúra és a kortárs, csúcskonyha közötti sikeres házasság elismerése volt. Ebben a könyvben remélem, meg tudjuk mutatni egy kicsit, milyen az élet ezen a zord, szélfútta helyen. Claes Bech-Poulsen fotógráfus – feltárja a Koks néhány legújabb ételét, de bemutatja a szárazföld és a tenger nyers szépségét is, ahol az étel született. Tim Ecott fejezetszövegei Feröer-szigetek történelmi szellemiségéből közvetítenek.
Ez a könyv elvezeti Önt az egyes szigetekre, és pillanatképet nyújt arról, hogy mit próbálunk Koksban csinálni. Remélem, hogy a szakácsok inspirációt kapnak a receptekből, és az általános olvasók jobban megértik, hogyan élünk ma itt. Legfőképpen remélem, hogy megragadja a szigetek lényegét teljes nyers erejében. Hacsak másképp nem jelezzük, ezek a receptek (50 recept) 4-6 személyre szólnak és egyesek a Koks első megnyitásától származnak, mások újak.
Remélem, hogy más szakácsokat is inspirálni fognak, akár az alapanyagok használatával, akár az ízkombinációkkal, akár a tálalási stílussal.
Chef Poul Andrias Ziska
Photo: Claes Bech-Poulsen
Termékinformációk
Szerzők: | Poul Andrias Ziska, Tim Ecott |
Kiadó: | Sprotin |
Kategória: | Chef, Szakácskönyv, Étterem, Konyhatechnológia, Alapanyag, Nyelv - Angol / English Books, Fermentálás / Fermentation |
Kiadás éve: | 2022 |
Forgalmazás kezdete: | 2022. május 27. |
ISBN: | 9789997214713 |
Nyelv: | Angol |
Méretek: | 25 x 34 x 3 cm |
Súly: | 2.27 kg |
Oldalszám: | 296 |
Ár (AKCIÓS): |
|
Státusz: | Raktáron |
Keresés
The Korean Kimchi Cookbook
Kimchi az ázsiai kulináris színpad egyik sztárja. Ezek a kimchi receptek étvágygerjesztő módja annak, hogy több probiotikumot, vitamint és enzimet tartalmazó zöldséget adjon egészséges étrendjéhez.
The Elements Of Pizza
Ebben a sokat várt szakácskönyvben Ken Forkish – a nagy népszerűségnek örvendő portland-i Artisan Pizza tulajdonosa, a Flour Water Salt Yeast c. könyv James Beard és IACP díjakkal kitüntetett írója, és az Egyesült Államok egyik legmegbízhatóbb szaktekintélye, ami a sütést illeti, bebizonyítja, hogy a fantasztikus pizza minden otthon számára elérhető.
Fish Butchery
A James Beard-díjas író és a kulináris játék megváltoztatója, Josh Niland visszatér a halbontás művészetének tökéletes útmutatójával, szakértői technikákkal és úttörő receptekkel, amelyek sürgős cselekvésre szólítanak fel a kulináris fenntarthatóság érdekében.
Modernist Bread at Home
Sokat lehet nyerni a saját kenyérsütéssel. Fizikailag és szellemileg is kielégítő, kiút a kreativitás és az innováció számára, és egyszerűen megnyugtató (komolyan, van valami megnyugtatóbb, mint a meleg házi pirítós vajjal?).