Barion Pixel

The Sommelier's Atlas of Taste

A Field Guide to the Great Wines of Europe


« Vissza | Szerzők: Jordan Mackay, Rajat Parr
  2021. december 21. 17:16

The Sommelier's Atlas of Taste

Az első meghatározó referenciakönyv, amely régiónként mutatja be, milyen érzékszervi jegyeket kellene hordozniuk Európa nagy borainak.


Ez lesz az alapmű mindazok számára, akik szeretnének elmélyülni a borkóstolás világában – kezdve az ambiciózus sommelier-ktől, a vaktesztelési készségeiket fejleszteni vágyó borkedvelőkön át egészen azokig a lelkes amatőrökig, akik egy egyszerű, mégis érzéki módon szeretnék megérteni és leírni a borokat.

Ebben az alapműnek számító kötetben a neves boros szakértők, Rajat Parr és Jordan Mackay, megosztják mindazt, amit évtizedek alatt tanultak a borkóstolás során. Az eredmény: a világ legnagyobb borvidékeinek eddigi legmélyrehatóbb elemzése. Számos könyv létezik, amely a borvidékek földrajzát írja le, vagy ismerteti az alapszőlők és alapborok ízjegyeit. De eddig egy könyv sem foglalkozott olyan részletesen azzal, hogyan hatnak a különböző alrégiók, talajok és eredetmegjelölések a bor ízére.

Most először megtudhatjuk például, miben különböznek egymástól Chablis 7 grand cru és 40 premier cru dűlőjének borai, vagy éppen a Barolo, Champagne és Bordeaux terroirjainak bemutatását. A stílusok, borászok, talajok és legmodernebb trendek figyelembevételével ez a könyv megtanít arra, hogyan értsük meg a világ borait modern módon – eredetmegjelölésről eredetmegjelölésre, talajról talajra, technikáról technikára. Alapvető kézikönyv, amely azonnali klasszikussá vált.

A szerzőkről

Jordan Mackay James Beard-díjas író, aki borral, szeszes italokkal és gasztronómiával foglalkozik. Írásai megjelentek a The New York Times, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Texas Monthly, Decanter, Wine and Spirits, Gourmet és más neves kiadványokban. Első könyve, Passion for Pinot 2009-ben jelent meg. Második könyve, a Secrets of the Sommeliers (társszerző: Rajat Parr), 2011-ben James Beard-díjat nyert. További munkái: Two in the Kitchen (feleségével, Christie Dufault-tal), Franklin Barbecue (Aaron Franklinnel – NYT bestseller), Knife (John Tesar séffel), The Sommelier’s Atlas of Taste (Rajat Parral), valamint Franklin Steak (2019).

Jordan St. Helena-ban (Kalifornia) él, és sokat utazik, hogy borokról, ételekről és szeszekről tartson előadásokat.

Rajat Parr a Domaine de la Côte társalapítója, háromszoros James Beard-díjas, és a világ egyik legismertebb borászati szakértője.

Képzett szakácsként Kalkuttában (India) nőtt fel, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol a híres Hyde Park-i Culinary Institute of America-n végzett. Itt kezdődött a bor iránti szenvedélye. Diplomázás után a konyha helyett a borospince felé fordult, és csatlakozott a san francisco-i Rubicon étterem csapatához, amely a legendás Master Sommelier, Larry Stone irányítása alatt állt. Rajat hamar Stone tanítványa lett, és gyorsan emelkedett a ranglétrán, miközben elkezdte kiemelkedő karrierjét, amely során a világ egyik legismertebb sommelier-je lett.

Később a Fifth Floor étterem borkínálatát vezette, majd Michael Mina séf borigazgatója lett. A Mina Group országszerte több mint húsz éttermet működtetett, mindegyik borprogramját Rajat felügyelte. Időközben egyre jobban érdekelni kezdte a borkészítés, nemcsak az ízek miatt, hanem az „egészen pontosan miért ilyen az íze?” kérdés miatt is.

Európai borvidékeken szerzett tapasztalatokat, valamint kihasználta közelségét a kaliforniai borvidékhez. Kezdetben mások borainak házasításával foglalkozott, de később teljes egészében átvette az irányítást: szüreti időpontokat határozott meg, felügyelte az erjesztést stb. Sommelier-ből borásszá vált.

Együttműködése Sashi Moorman borásszal Santa Barbara megyében különösen gyümölcsöző lett: együtt keresték a határokat, korábban szüreteltek a frissebb savak, alacsonyabb alkoholfok és tisztább ízek érdekében. 2011-ben elindították a Sandhi pincészetet (Pinot Noir és Chardonnay borokkal), majd 2013-ban saját birtokuk, a Domaine de la Côte boraival jelentkeztek. 2014-ben átvették az oregoni Seven Springs Vineyard birtokot is.

Rajat a Secrets of the Sommeliers társszerzője (Jordan Mackay-jal, James Beard-díjas kötet), jelenleg pedig az új közös könyvükön dolgozik, The Atlas of Taste címmel. Ő a trendteremtő „In Pursuit of Balance” nonprofit bormozgalom egyik alapítója is. Santa Barbarában él, de gyakran utazik világszerte előadásokat tartani, tanítani, kóstolni – és tanulni.

 

 


Kosár

A rendeléshez jelentkezzen be.

Termékinformációk

Szerzők: Jordan Mackay, Rajat Parr
Kiadó: Ten Speed Press
Kategória: Alapanyag, Sommelier, Bor / Wine, Nyelv - Angol / English Books, Ízpárosítás / Flavor Pairing, Pezsgő / Champagne
Kiadás éve: 2018
Forgalmazás kezdete: 2018. október 15.
ISBN: 9780399578236
Nyelv: Angol
Méretek: 20.9 x 26 x 3.4 cm
Súly: 1.36 kg
Oldalszám: 304
Ár: 13 290 Ft
(12 657 + ÁFA)
Státusz: Előrendelhető, beszerzés alatt

Living Bread

Living Bread

A Bread Alone úttörőjének új könyve, aki forradalmasította az amerikai kézműves kenyérsütést.


The Classic Wine Library Reader - A Taste of the World's Best Wine Writing

The Classic Wine Library Reader - A Taste of the World's Best Wine Writing

A Classic Wine Library a világ legmegbízhatóbb borszakértőinek ad otthont. Ez az antológia az elmúlt 10 év során megjelent közel 30 címből válogatott esszéket gyűjt össze. 


The Hog Island Book of Fish & Seafood

The Hog Island Book of Fish & Seafood

A James Beard-díjas séftől és szerzőtől, John Ashtől, a The Hog Island Book of Fish & Seafood átfogó merítést mutat be a kagylók, rákfélék és uszonyos halak főzésének világából. 


Szerzők: John Ash

The Italian Bakery

The Italian Bakery

Süss, mint egy olasz, ezzel a legújabb Silver Spoon kulináris inspirációval és konyhai kísérővel.