The Sommelier's Atlas of Taste
A Field Guide to the Great Wines of Europe

Az első meghatározó referenciakönyv, amely régiónként mutatja be, milyen érzékszervi jegyeket kellene hordozniuk Európa nagy borainak.
Ez lesz az alapmű mindazok számára, akik szeretnének elmélyülni a borkóstolás világában – kezdve az ambiciózus sommelier-ktől, a vaktesztelési készségeiket fejleszteni vágyó borkedvelőkön át egészen azokig a lelkes amatőrökig, akik egy egyszerű, mégis érzéki módon szeretnék megérteni és leírni a borokat.
Ebben az alapműnek számító kötetben a neves boros szakértők, Rajat Parr és Jordan Mackay, megosztják mindazt, amit évtizedek alatt tanultak a borkóstolás során. Az eredmény: a világ legnagyobb borvidékeinek eddigi legmélyrehatóbb elemzése. Számos könyv létezik, amely a borvidékek földrajzát írja le, vagy ismerteti az alapszőlők és alapborok ízjegyeit. De eddig egy könyv sem foglalkozott olyan részletesen azzal, hogyan hatnak a különböző alrégiók, talajok és eredetmegjelölések a bor ízére.
Most először megtudhatjuk például, miben különböznek egymástól Chablis 7 grand cru és 40 premier cru dűlőjének borai, vagy éppen a Barolo, Champagne és Bordeaux terroirjainak bemutatását. A stílusok, borászok, talajok és legmodernebb trendek figyelembevételével ez a könyv megtanít arra, hogyan értsük meg a világ borait modern módon – eredetmegjelölésről eredetmegjelölésre, talajról talajra, technikáról technikára. Alapvető kézikönyv, amely azonnali klasszikussá vált.
A szerzőkről
Jordan Mackay James Beard-díjas író, aki borral, szeszes italokkal és gasztronómiával foglalkozik. Írásai megjelentek a The New York Times, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Texas Monthly, Decanter, Wine and Spirits, Gourmet és más neves kiadványokban. Első könyve, Passion for Pinot 2009-ben jelent meg. Második könyve, a Secrets of the Sommeliers (társszerző: Rajat Parr), 2011-ben James Beard-díjat nyert. További munkái: Two in the Kitchen (feleségével, Christie Dufault-tal), Franklin Barbecue (Aaron Franklinnel – NYT bestseller), Knife (John Tesar séffel), The Sommelier’s Atlas of Taste (Rajat Parral), valamint Franklin Steak (2019).
Jordan St. Helena-ban (Kalifornia) él, és sokat utazik, hogy borokról, ételekről és szeszekről tartson előadásokat.
Rajat Parr a Domaine de la Côte társalapítója, háromszoros James Beard-díjas, és a világ egyik legismertebb borászati szakértője.
Képzett szakácsként Kalkuttában (India) nőtt fel, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol a híres Hyde Park-i Culinary Institute of America-n végzett. Itt kezdődött a bor iránti szenvedélye. Diplomázás után a konyha helyett a borospince felé fordult, és csatlakozott a san francisco-i Rubicon étterem csapatához, amely a legendás Master Sommelier, Larry Stone irányítása alatt állt. Rajat hamar Stone tanítványa lett, és gyorsan emelkedett a ranglétrán, miközben elkezdte kiemelkedő karrierjét, amely során a világ egyik legismertebb sommelier-je lett.
Később a Fifth Floor étterem borkínálatát vezette, majd Michael Mina séf borigazgatója lett. A Mina Group országszerte több mint húsz éttermet működtetett, mindegyik borprogramját Rajat felügyelte. Időközben egyre jobban érdekelni kezdte a borkészítés, nemcsak az ízek miatt, hanem az „egészen pontosan miért ilyen az íze?” kérdés miatt is.
Európai borvidékeken szerzett tapasztalatokat, valamint kihasználta közelségét a kaliforniai borvidékhez. Kezdetben mások borainak házasításával foglalkozott, de később teljes egészében átvette az irányítást: szüreti időpontokat határozott meg, felügyelte az erjesztést stb. Sommelier-ből borásszá vált.
Együttműködése Sashi Moorman borásszal Santa Barbara megyében különösen gyümölcsöző lett: együtt keresték a határokat, korábban szüreteltek a frissebb savak, alacsonyabb alkoholfok és tisztább ízek érdekében. 2011-ben elindították a Sandhi pincészetet (Pinot Noir és Chardonnay borokkal), majd 2013-ban saját birtokuk, a Domaine de la Côte boraival jelentkeztek. 2014-ben átvették az oregoni Seven Springs Vineyard birtokot is.
Rajat a Secrets of the Sommeliers társszerzője (Jordan Mackay-jal, James Beard-díjas kötet), jelenleg pedig az új közös könyvükön dolgozik, The Atlas of Taste címmel. Ő a trendteremtő „In Pursuit of Balance” nonprofit bormozgalom egyik alapítója is. Santa Barbarában él, de gyakran utazik világszerte előadásokat tartani, tanítani, kóstolni – és tanulni.
Termékinformációk
Szerzők: | Jordan Mackay, Rajat Parr |
Kiadó: | Ten Speed Press |
Kategória: | Alapanyag, Sommelier, Bor / Wine, Nyelv - Angol / English Books, Ízpárosítás / Flavor Pairing, Pezsgő / Champagne |
Kiadás éve: | 2018 |
Forgalmazás kezdete: | 2018. október 15. |
ISBN: | 9780399578236 |
Nyelv: | Angol |
Méretek: | 20.9 x 26 x 3.4 cm |
Súly: | 1.36 kg |
Oldalszám: | 304 |
Ár: |
13 290 Ft (12 657 + ÁFA) |
Státusz: | Raktáron |
Keresés
Take One Fish

A Take One Fish segítségével felejtsen el mindent, amit úgy gondolt, hogy tud a halak főzéséről.
The Gluten-Free Cookbook

Az egyik leggyorsabban növekvő diétás mozgalom és most már megvan az első átfogó útmutatója a világ minden tájáról származó, természetesen gluténmentes receptek százainak élvezetéhez.
The Italian Bakery

Süss, mint egy olasz, ezzel a legújabb Silver Spoon kulináris inspirációval és konyhai kísérővel.
Pierre Hermé’s Vegan Pastry

Alkotásai révén, vágyai és könyvei során Pierre Hermé szeret ott lenni, ahol a legkevésbé számítasz rá. És ez a helyzet ma ezzel az új, növényi alapú cukrászatnak szentelt könyvvel.